tiistai 15. huhtikuuta 2014

..arkikuva-haaste 1/5..

Moikka!
Eskurin emännältä sain kivan arkikuva-haasteen.
Eli 5 päivää, 5 kuvaa. 
Kuvalla kerrotaan päivän hommista ja joka päivä haastetaan mukaan yksi uusi henkilö. 

Mun / meidän arki-aamuihin kuuluu teinin herättäminen kouluun.
Nyt varmasti joku aattelee, että "voi tziisus, pitääkö noin isoa herätellä, kyllä nyt on menty pahasti metsään.." jne..
Mutta totta se on.
Meidän teini 17v, on aivan mahoton aamuisin.
Ei meinaa herätä tai viitsi, jaksa, halua..
"joo, joo..."
Kuuluu peiton alta kun käyt sen seitsemännen kerran karjumassa, että nyt oikeesti ylös!
Saattaa poika noustakin, mutta tiedättekö sen vetelehtimisen mitä tuon ikäisen olemukseen kuuluu - kaikki käy niin hitaasti!
 Ja jo meni dösä ja toinenkin - myöhässä!
Tai sitten poika päättää olla menemättä koko skoleen.
Lähtee himasta, mutta skolenpenkille asti ei pääse.
Kysyessä syytä tai muita kuulumisia on vastauksena ; "emmä tiiä.."
No, täytyyhän sun tietää..?
"no, emmä tiiä..ihan sama.."

AAAAARGHHHH!!!!!!
 Missä on se aamu-virkku joka aikoinaan heräsi arkena sekä pyhänä kello 7.00 ja puhtia oli koko kylällisen verran..?
Voi, niitä aikoja - on melkein jopa ikävä sitä taaperoa!!

Nyt aletaan tekemään enempi yhteistyötä koulun kanssa jotta saadaan tämä unikeko tajuamaan, että koulutus on tärkeätä ja tänä maailman aikana, et pitkälle pötki, jos sinulla ei ole jotakin ammatillista tutkintoa.
Niin, tää yhteiskuntamme vaan pyörii ja meillä tän teinin ympärillä jonkinlainen oravan-pyörä.
  Ja teini kun opiskelee tuota logistiikkaa niin mulla tietty suuri etu olisi että saisin eurolavoja koko loppu-elämäni tarpeiksi!

Tuntuu, että omat keinot alkaa olla aikasta lopussa.
Kertokaa te rakkaat - Onko teillä ollut vastaavia ongelmia teinien kanssa?
Mitkä ovat olleet teidän "työkalunne" moiseen ongelmaan?
Tai ihan muuten vaan  - nyt kaipaan vinkkejä teiltä??

Tanni

26 kommenttia:

 1. ei hitto, tää haaste on aivan mahtava!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehkäpä laitan sullekin tässä joku päivä=)

   Poista
 2. Meillä on isäntä samalainen, mun pitää käydä 15 kertaa herättämässä ja lopultahan täytyy ruveta käyttämään kovempaa ääntä ja sit ollaan että miksi mä heti aamusta niin pahalla päällä olen. No menehän siinä hermo ku ei perkule ihminen saa itseensä sängystä ylös :D
  Veikkaan että kaikilla on teinien kanssa ongelmia. Mulla ei kyl ole mitään hyvää neuvoa, Meillä mennään aina tilanteen mukaan. Ja mä oon niiin toivoton pitämään kuria. Suutun, mutta sit seuraavana hetkenä olenkin jo unohtanut kaiken. Ehkä se on ollutkin hyvä juttu, että olen niin leppyvä (lue: dementiko). Ei oo viime aikona enää mitään kovin ihmeellista kapinaa ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän - itse olen myös liian lepsu ja jos suutahdan niin aikasta nopeasti lepyn.. täs on vaan mentävä aamu kerrallaan ja itsekin katsoo sen tilanteen mukaan. Meillä ei teini kuitenkaan kapinoi, eikä muutenkaan ole holtitin, mutta tuo herääminen on niin pirun vaikeeta.. huoh,, no, jatketaan..

   Poista
 3. Kyllä on noita heräämis-taisteluita käyty nuoremman jälkikasvun kanssa. Mikä siinä liekin, että kaks vanhempaa lasta heräsivät aikoinaan paljon paremmin...Oisko syynsä nykyajan tietokoneilla sun muilla vempeleillä...samaa teknologiaa ei kuitenkaan meillä ainakaan ollut niin paljoa silloin 90-luvulla. Kolme nuorinta lasta on sitten kaikki olleet aamu-unisia ja "kamppailuja" on käyty siitä, että "tuon ikäisen pitäs jo ite herätä" :D Noista nyt yli kaksikymppiset ovat jo työelämässä, mutta nuorimmalla, joka juuri täytti 18, taitaa vielä olla hakusessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti totta mitä sanoit noista vempeleistä - häiritsee lasten ja nuorten unta. Ja kun kännykät on niin helppokäyttöisiä ja kaikenmaailman naamakirjoissa voi viettää aikaa niin se tuo ongelmansa.
   Itsekin niin mietin, että kyllä nyt tuon ikäisen pitäisi itse jo herätä ja nousta, mutta oikeesti pojalla on kello sekä kännykkä - ei auta, ja minä tai isäntä vielä käy, mutta kun nukahtaa istualteekin sänkyyn.. No, kunhan nyt koulun saisi käytyä - nukkukoot sitten.. Kiitos, oli mukava kuulla sinun "taisteluistasi" - enempi kokemusta <3

   Poista
 4. Toisilla tuo herääminen on vaikeata:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kait on - luonne-kysymys.. Täytyy vaan malttaa ja yrittää näitten kanssa - kunhan vaan saavat hyvät avaimet elämään..

   Poista
 5. Aikoinaa taisteltiin pojan kanssa samoista, hävisimme, mutta iän karttuessa jälkikasvummekin viisastui. Tuossa iässä heillä on vain juuri se hetki olemassa ja silloin halutaan nukkua.
  Voimaa ja viisautta, ja iso kasa huumoria peliin,:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä huumorinkukka kukkii, ei tällaista muuten jaksaisikaan. Kysyinpä piruuttain lääkäriltäkin ja hän myös laittoi iän - piikkiin ja sanoi että pojilla se vaan on paljon vaikeampaa ja unen tarve on suuri, mutta kun siellä koulussa pitäisi ajoissa olla. Ehkä voisi meidän koulu-rakennettakin muuttaa aamuvirkuille sopivaksi ja sitten näille unikeoille..

   Poista
 6. Tää on kyllä kiva haaste :) Voimia ja pitkää pinnaa aamuihin! Koulutuksen tärkeyttä ei voi kyllä korostaa liikaa, mutta samaa mieltä, kuin Kosotäti yllä, että jos ei muuta niin iän myötä sitten viisastuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä nakkaan tämän sinullekin, teillä kun sitä arki-rumbaa siellä nyt on toisenlaista..
   Aivan ja armeijassa viimeistään oppivat - toivottavasti =)

   Poista
 7. Pojat on poikia.Mulla niitä kaks kappaletta.Vanhin asuu jo omillaan.Mutta ihan samoja aamu unisuus ongelmia täälläkin.Kello soi,mutta unia vaan jatketaan=)Mutta juttelemalla ja kannustamalla omatoimisuuteen,ilman sitä äitin apua,kyllä jossakin vaiheessa ne siitä aikuistuu.Kullannuput=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullannuppujahan ne on - taitaa pojilla tää vaihe kestää kauemmin kuin tytöillä ja varmasti on sellainen yksilö-juttukin.. No, onhan se uni aina hyvästä - kyllä siitä itsekin tykkään=)

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Piti poistaa sama kommentti,kun likkasin kahteen kertaan.
  Samalla voinkin toivotella sulle mukavaa pääsiäistä=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, muksaa pääsiäistä - toivotaan aurinkoa paljon pyhiksi!!!

   Poista
 10. Kyllähän noi teinit tollasi on..ja vähän niin aikuisemmatkin. Minä inhoon aikaisia herätyksiä, inhoon aamuvuoroja, inhoon herätyskellon ääntä! Eli ei taida tulle vinkkejä. heh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh - ei se kello minunkaan paras ystävä ole.. varsinkaan silloin kun töihin pitäisi mennä - aamuvuoroista en minäkään pidä - mielummin teen iltaa..

   Poista
 11. Kiitos haasteesta! Toivottavasti et pistä pahaksesi, jos sen skippaan? Minun päivät ovat NIIN toistensa kaltaisia, että kukaan ei jaksaisi niitä lukea :-)
  Olen juuri alittanut koulun, jep näin aikuisiällä, ja se vie energiaa ja voimia ja ajatuksia ihan täysillä. Tuntuu, että suurimman osan päivistä vain "ajattelen".

  Meillä teinit heräävät ajoissa kouluun, ovat kylläkin tyttöjä, joten voi olla silläkin osuutta asiaan. Yksi keino, kitä itse käytän, joskin viimeisimmässä hädässä, on se, että otan kännykän/täbin/kannettavan pois. Ei ne jaksa kukkua illalla, jos ei ole sitä somea. Vanha totuushan on kuitenkin se, että jos menee ajoissa nukkumaan, niin herää ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vihreiden korjaus:
   Alittanut=aloittanut
   Kitä=mitä
   :-)

   Poista
  2. Juu, skippaa vaan - ei nää pakollisia ole, on vaan niin hiton vaikiaa laittaa haasteita eteenpäin, kun on niitä jotka diggaa ja niitä jotka ei.. No, kyllä mä selvän sain, mutta kiitti sanakirjasta =)
   Olet oikeassa että varmasti nuo laitteet vetävät puoleensa.. pojalla on känny herätystä varten, mutta ei se tietääkseni notku yötämyöten somessa, mutta tiedä tuota sitten.. pitäisköhän asentaa kamerat ..?

   Poista
  3. Sellainen vanhanajan herätyskello? :-)

   Poista
  4. kunnon vekkari rauta-ämpärissä - loistava!!

   Poista
 12. Meillä käydään tämä sama taistelu joka arkiaamu :D Ensin tulee sellaisia "Se olisi aamu taas" hempeitä herättelyjä, mutta sitten kohoaa kerta kerralta ääni enemmän ja 20 minuuttia ennen koulun alkua tulee jo aika korkeita ääniä :D Parhaiten teinin saa sängystä ylös biologian opettaja, joka vetäisee oven lukkoon välittömästi kellon soidessa ja myöhästynyt oppilas joutuu pitämään 2 minuutin esitelmän jostain biologia-aiheesta ennenkuin pääsee pulpettiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi biologia on kyl hyvä.. mutta hitto kun noi varasto-miehet ei sitä opiskele.. Isännällä kyllä ääni kohoaa, mutta mä olen sellanen hissukka..tarttis vissiin opiskella asennetta enempi..

   Poista

..kiva kun piipahdit, viel´ kivempi kun jätit viestin..