perjantai 19. huhtikuuta 2013

..Rievuista olis moneksi....Heippa..
Räsymatot / riepumatot ovat ehtaa kierrätystä, niinkuin nimikin jo kertoo.. Matot on yleensä kudottu kuluneista lakanoista, tyynyliinoista, miesten/naisten paidoista, housuista, puhkikuluneista lasten vaatteista ja muista käyttötekstiileistä.. Matot pitävät sisällään tarinoita, hiljaisia, värikkäitä, ohuena tai paksumpana raitana.
No, minullakin on juuri tällainen vanha riepumatto, joka on tehty juuri niistä rievuista. On mielenkiintoista ajatella niitä ihmisiä - luoda tarinoita heistä - joiden käyttötekstiilit on päätynyt mattooni..
 Matosta löytyy muutama kokolappu "42" ja "C56), oliskohan vanhempi pariskunta..?

 Mattoni on jo vanha - kiertänyt ympäri torppaa huoneesta toiseen, välillä ollut rullalla nurkassa - joskus piilossa komerossa, aina se on ollut kuitenkin läsnä.. Matto on jo hyvin "lötkö", rispaantunut reunoista - kuitenkaan en siitä halunnut luopua jotenka riepumattoni sai "uuden elämän" nahkapallien päällisinä..
 Pallit olen pelastanut joutumasta roskiin..
 toimivat meitin olkkarissa toki raheina, istuimina ja ihan pikkupöytinä..
 
Muistelisin että jokainen Suomalainen heittää pois keskimäärin yli yhdeksän kiloa vaatteita joka vuosi, joista suurin osa päätyy lojumaan kaatopaikoille.Polttamistakin hyödyllisempää olisi käyttää vaatteet uudestaan tavalla tai toisella. Tekstiilien uusiokäytössä suurimpia ongelmia on tekijöiden puute. Jotakin tämäkin kertoo meidän kulutus - yhteiskunnasta - asenteista - mielummin heitetään roskiin kun nähtäisiin vaivaa tehdä "vanhasta" jotakin uutta, luoda jotain omaa tai, että kysyttäisiin toiselta ihmiseltä, että olisiko hänellä tarvetta käyttövaatteille/tekstiileille..
 Ja, kyllähän sen ymmärtääkin kun kaikenmaailman henkat&maukat myy pienellä rahalla vaatteita - vaatteita jotka kerran peset niin jo on puhkikulunut - No, ehkä Tanni nyt vähän liioittelee.. Ainakin vanuttunut!
 Toisaalta, kuinka monella on kangaspuut kotona jotta voisi mattoa paukuttaa menemään tai jotakin ryijyä seinälle..?
Se, on muuten mukavaa hommaa - joskun nuoruuvessa on tullut paukutettua..
Ja tätä seuraavaa bändiä luukutettua - yks parhaimmista biiseistä.. Jotenkin sopii teemaan..

Hyvää viikonloppua kaikille - Tanni

8 kommenttia:

 1. Mä voin ylpeenä kertoa, että roskiin en heitä juuri mitään vaatetta. Kaiken kannan siisteissä pusseissa roskakatoksen lattialle ja aina joku ne sieltä kodiuttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, tuo on mahtava juttu - kun vain muutkin toimisivat noin - niin voisivat olla ylpeitä ;)

   Poista
 2. Räsymatot ovat kauniita. Olen muuten tehnyt niistä tyynynpäällisiä. Kivoja nekin.
  Hyvä idis tuo tuunauksesi ja kestää ainakin kulutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kulutusta kyllä kestää ja pestä voi myös huoletta. Monikäyttöisiä ovat matot..

   Poista
 3. Kierrätän myös kaikki vaatteet ja kankaat. Myös puutarhassa olen käyttänyt vanhoja vaatteita..siis istutuksiin!Vuoraan niillä arempien kasvien istutuskuoppien reunamat. Räsymatto on paras matto!
  Epput kuuluu edelleen suosikkeihi..muutamia biisejä muistaa vieläkin ulkoa!
  Niii ja Martti on niin ruma,että on jo kaunis!*wirn*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh - Eput on paras ja ruma voipi olla kaunista - Totta! Juu, itsekin pyrin kierrättää viimeistään pihahommissa nuita riepuja - Toimii!

   Poista
 4. ♥ oi,miten kiva tuli pallista!!! Hauskaa,oon just päällystäny samanlaisen, löytyi kirpparilta. Postailen jossain vaiheessa.. Mukavaa maanantaita♥

  VastaaPoista
 5. Hieno palli! Vanhan pariskunnan paitulit siinä :))

  VastaaPoista

..kiva kun piipahdit, viel´ kivempi kun jätit viestin..